مقام امنیتی جمهوری اسلامی به رویترز: در صورت آتش‌بس در غزه به اسرائیل حمله نمی‌کنیم

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۵/۲۴

خبرگزاری رویترز به نقل از سه مقام ارشد جمهوری اسلامی که نام آنها را اعلام نکرد، گزارش داد که تنها یک توافق آتش‌بس در غزه در پی مذاکرات پیش رو، تهران را از حمله مستقیم علیه اسرائیل برای انتقام‌گیری از ترور اسماعیل هنیه، رهبر حماس در خاک ایران باز می‌دارد.

رهبر جمهوری اسلامی و دیگر مقام‌های ارشد حکومت ایران پس از کشته شدن اسماعیل هنیه که برای شرکت در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان به تهران رفته بود، از مجازات سخت و حمله تلافی‌جویانه خود به اسرائیل سخن گفتند.

اسرائیل تهدید کرده که به هر حمله جمهوری اسلامی به سخت‌ترین شکل پاسخ خواهد داد. آمریکا نیز که تلاش زیادی انجام داده تا مانع شعله‌ور شدن جنگ دیگری در منطقه شود، در پیام‌هایی مستقیم و غیرمستقیم به تهران، به رهبران جمهوری اسلامی هشدار داده است که حمله به اسرائیل می‌توانی پیامدهایی سهمگین برای ایران به دنبال داشته باشد.

بسیاری از کشورها از جمله بریتانیا، فرانسه و آلمان از جمهوری اسلامی خواسته‌اند که از حمله تلافی‌جویانه به اسرائیل بپرهیزد، اما ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی روز سه‌شنبه در واکنش، درخواست خودداری از حمله به اسرائیل را «زیاده‌خواهانه و وقیحانه» خواند.

او گفت درخواست‌های فرانسه، آلمان و بریتانیا برای خویشتن‌داری جمهوری اسلامی، «فاقد منطق سیاسی، مغایر با قواعد حقوق بین‌الملل و مطالبه‌ای زیاده خواهانه» است.

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی افزود: «کشورهای اروپایی بدون هیچ اعتراضی به اسرائیل به‌صورت وقیحانه‌ای از جمهوری اسلامی برای عدم اقدام تنبیهی و بازدارنده علیه رژیم متجاوز به حاکمیت و تمامیت سرزمینی خویش، درخواست می‌نمایند.»

با این همه، رویترز به نقل از یکی از مقام‌های ارشد امنیتی جمهوری اسلامی و بدون نام بردن از او، نوشت در صورتی که حماس و اسرائیل به توافق آتش‌بس دست یابند جمهوری اسلامی انتقام خود از اسرائیل را به تعویق خواهد انداخت.

او به رویترز گفت اگر مذاکرات غزه شکست بخورد یا جمهوری اسلامی تصور کند که اسرائیل مذاکرات را به تعویق می‌اندازد، به‌طور مستقیم به اسرائیل حمله خواهد کرد.

با این حال او نگفته است که جمهوری اسلامی تا چه زمان برای به نتیجه رسیدن مذاکرات صبر خواهد کرد.

این مقام ارشد امنیتی جمهوری اسلامی به رویترز گفته است که تهران در روزهای اخیر درگیر گفتگوی فشرده‌ای با آمریکا و کشورهای اروپایی درباره تنظیم اقدامات تلافی‌جویانه خود بوده است.

پیشتر، جو بایدن رییس‌جمهوری آمریکا در روز سه‌شنبه ۲۳ مرداد، گفت که انتظار دارد در صورت دستیابی به توافق آتش‌بس در غزه، جمهوری اسلامی به اسرائیل حمله نکند.

سفیر آمریکا در ترکیه نیز روز سه‌شنبه تایید کرد که واشینگتن از متحدانش در منطقه که با جمهوری اسلامی در تماس هستند خواسته تا تهران را متقاعد کنند که برای جلوگیری از تشدید تنش در آستانه مذاکراتی که قرار است روز پنج‌شنبه در مصر یا قطر آغاز شود، از حمله به اسرائیل خودداری کند.

پیش از این گزارش‌هایی از احتمال حمله قریب‌الوقوع جمهوری اسلامی به اسرائیل منتشر شده بود.

آمریکا بر شمار نیروهای خود در منطقه افزوده است و با هدف دفع این حمله احتمالی، جنگنده‌های پیشرفته، ناوهای جنگی و یک زیردریایی هسته‌ای را در خاورمیانه مستقر کرده است.

یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، نیز روز سه‌شنبه گفت : «ما از نزدیک آنچه را که در بیروت و تهران اتفاق می‌افتد، دنبال می‌کنیم و برای خنثی کردن هرگونه تهدید احتمال) و در عین حال آماده کردن گزینه‌های تهاجمی مختلف کار می‌کنیم.»

در حالی که نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد تاکید کرده است که حکومت ایران نماینده‌ای در مذاکرات آتش‌بس در قطر یا مصر نخواهد داشت، خبرگزاری رویترز به نقل از دو منبع که نام آنها را اعلام نکرد، گزارش داد که جمهوری اسلامی در حال بررسی اعزام نماینده‌ای به این مذاکرات است.

این دو منبع به روبترز گفتند که این نماینده به‌طور مستقیم در جلسات شرکت نخواهد کرد، اما در گفتگوهای پشت پرده «برای حفظ خط ارتباط دیپلماتیک» با ایالات متحده در حین ادامه مذاکرات شرکت خواهد کرد.

رویترز همچنین به نقل از دو منبع نزدیک به حزب‌‎الله لبنان گزارش داد که تهران به مذاکرات فرصت می‌دهد اما از قصد خود برای انتقام دست نمی‌کشد.

یکی از این دو منبع گفت که آتش‌بس در غزه به جمهوری اسلامی این پوشش و امکان را می‌دهد که پاسخی کوچک‌تر و «نمادین» به اسرائیل بدهد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

گفت‌وگوی ویژه
تیتر اول با نیوشا صارمی
جهان‌نما
چشم‌انداز

شنیداری

پادکست‌ها