مخالفت با پزشکیان؛ عراق تنها با فروش کالای غیر‌تحریمی بدهی‌اش را تسویه می‌کند

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۶/۲۲

منابع مطلع ایران‌اینترنشنال خبر دادند وزیر امور خارجه عراق در جلسه‌ای طولانی، به شدت با پیشنهاد مسعود پزشکیان برای تسویه بدهی بغداد به تهران از طریق یک ارز مشترک مخالفت کرده است. عراق تاکید دارد که ایران برای دریافت طلب خود تنها می‌تواند کالای غیر‌تحریمی از این کشور خریداری کند.

منابع ایران‌اینترنشنال اعلام کردند پزشکیان در جریان دیدار با فواد حسین، وزیر امور خارجه عراق، درخواست کرده است عراق بدهی خود را به ایران در قالب «یک ارز مشترک مشابه پروژه روسیه و عراق» پرداخت کند.

در این جلسه که حدود ۴۰ دقیقه بیش از زمان تعیین شده قبلی طول کشیده است، وزیر امور خارجه عراق شدیدا با پیشنهاد پزشکیان مخالفت کرده است.

طرف‌ عراقی گفته است پرداخت بدهی این کشور به ایران بر اساس پیشنهاد پزشکیان می‌تواند باعث تضعیف ارزش دینار عراق شود.

در حال حاضر دولت جمهوری اسلامی در ازای طلب خود از عراق تنها می‌تواند با مجوز آمریکا، اقلام غیر‌تحریمی از بغداد خریداری کند.

در نشست طولانی دیشب، طرف عراقی پیشنهاد پزشکیان را مبنی بر تسویه بدهی‌های عراق از راهی جز سازوکار فعلی شدیدا رد کرد.

عراق چقدر به ایران بدهی دارد؟

چهارشنبه ۲۱ شهریور ۱۴۰۳، محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق، در اولین روز سفر پزشکیان به این کشور با اشاره به کمک‌های جمهوری اسلامی برای تامین انرژی عراق گفت: «از جمهوری اسلامی تشکر می‌کنیم که در خرید گاز از ترکمنستان به ما کمک کرد. با وجود تحریم‌های موجود، برادران ایرانی به ما کمک گسترده‌ای کردند.»

رقم دقیق بدهی عراق به جمهوری اسلامی مدام در حال تغییر است.

تیر ماه سال ۱۴۰۲، یحیی آل‌اسحاق، رییس اتاق بازرگانی ایران و عراق با تاکید بر تغییر مداوم رقم بدهی عراق به ایران، آن را حدود ۱۰ میلیارد دلار ارزیابی کرد.

آل‌اسحاق گفت توافق شده از ۱۰ میلیارد طلب ایران که در بانک «تی‌بی‌آی» نگهداری می‌شود برای خرید اقلام غیر‌تحریمی نظیر کالاهای اساسی و دارو استفاده شود.

پزشکیان در اقلیم کردستان

پزشکیان در ادامه سفر خود به عراق، روز پنج‌شنبه ۲۲ شهریور وارد اقلیم کردستان شد.

رییس دولت چهاردهم در بدو ورود به اربیل با نچیروان بارزانی، رییس اقلیم کردستان عراق دیدار و گفت‌وگو کرد.

او با مسعود بارزانی، رهبر حزب دموکرات کردستان نیز دیدار کرد.

اقلیم کردستان عراق در دوره طولانی تحریم جمهوری اسلامی، نقش مهمی در دور زدن تحریم‌ها و تامین ارز مورد نیاز جمهوری اسلامی داشته است.

فرزین کرباسی، فعال سیاسی ساکن سلیمانیه درباره اهمیت اقلیم کردستان برای جمهوری اسلامی، به ایران‌اینترنشنال گفت: « اقلیم کردستان تنها از مسیر رسمی، سالانه بیش از شش میلیارد دلار برای ایران درآمد دارد.»

کرباسی با اشاره به دوره ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ در آمریکا و تحریم‌های سنگین آن دوران، گفت: «در آن دوران، این اقلیم کردستان بود که برای ایران دلار و طلا فراهم می‌کرد. هم‌اکنون نیز این اهمیت نه تنها کم نشده بلکه بیشتر هم شده است.»

پزشکیان در حالی به اقلیم کردستان سفر و با مقامات این منطقه دیدار کرد که جمعه هفته قبل (۱۶ شهریور)، اردوگاه احزاب کرد کومله در اقلیم کردستان با فشار جمهوری اسلامی جابه‌جا شد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
جهان‌نما
خبرها
چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد

شنیداری

پادکست‌ها