بلومبرگ: کشورهای غربی نگران ارائه فن‌آوری نظامی اتمی روسیه به تهران در ازای موشک هستند

یکشنبه ۱۴۰۳/۰۶/۲۵

بلومبرگ گزارش داد که آمریکا و بریتانیا به‌طور فزاینده‌ای نگرانند که روسیه در ازای دریافت موشک‌های بالستیک از جمهوری اسلامی، اطلاعات و فن‌آوری‌های محرمانه‌ای را با تهران به اشتراک می‌گذارد که ممکن است جمهوری اسلامی را به ساخت تسلیحات هسته‌ای نزدیک‌تر کند.

بلومبرگ شنبه ۲۴ شهریور به نقل از مقام‌های غربی گزارش داد روسیه در ماه‌های اخیر همکاری خود با جمهوری اسلامی را در ارتباط با دستیابی به تسلیحات هسته‌ای افزایش داده است.

طبق گزارش بلومبرگ، هم‌زمان با سفر نخست‌وزیر بریتانیا به آمریکا، مقام‌های دو کشور در هفته جاری در واشینگتن این تحولات را مورد بررسی قرار دادند و آن را نگران‌کننده و نشانگر افزایش روابط نظامی تهران و مسکو دانستند.

وزارت خارجه روسیه، نمایندگی ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و شورای امنیت ملی آمریکا، به درخواست بلومبرگ برای اظهارنظر درباره این گزارش پاسخی نداده‌اند.

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، هفته گذشته در نشستی خبری در لندن با اشاره به تبادل فن‌آوری هسته‌ای بین ایران و روسیه گفت مسکو محموله‌ای از موشک‌های بالستیک فتح-۲۶۰ ایران را دریافت کرده است.

وزیران خارجه گروه ۷ نیز شنبه ۲۴ شهریور در بیانیه‌ای اقدام جمهوری اسلامی در ارسال موشک‌های بالستیک به روسیه را به شدت محکوم کردند.

در بیانیه وزیران خارجه گروه ۷ آمده است: «جمهوری اسلامی باید فورا تمام حمایت‌های خود از جنگ غیرقانونی روسیه علیه اوکراین و انتقال موشک‌های بالستیک را متوقف کند.»

وزیران امور خارجه گروه ۷ هشدار دادند انتقال موشک، پهپاد و سایر فن‌آوری‌های نظامی از ایران به روسیه «تهدیدی مستقیم برای مردم اوکراین» است و امنیت اروپا و جامعه بین‌المللی را به مخاطره می‌اندازد.

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، نیز در ایکس اقدام جمهوری اسلامی در ارائه موشک بالستیک به روسیه را «با شدیدترین لحن ممکن» محکوم کرد و گفت حکومت ایران باید فورا هرگونه حمایت از روسیه را در جنگ غیرقابل پذیرش علیه اوکراین، متوقف کند.

در مقابل، روسیه کشورهای غربی را به دخالت در روابط ایران و روسیه متهم کرده است. سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه، شنبه گفت که مسکو از آمریکا می‌خواهد که در همکاری‌های فنی-نظامی بین روسیه و جمهوری اسلامی دخالت نکند.

ریابکوف گفت: همکاری‌های دو کشور هیچ‌یک از تعهدات بین‌المللی را نقض نمی‌کند و تاثیر منفی بر امنیت هیچ کشوری نمی‌گذارد.

احتمال تغییر در دکترین هسته‌ای جمهوری اسلامی

گزارش بلومبرگ درباره ارائه اطلاعات محرمانه هسته‌ای از سوی روسیه به جمهوری اسلامی در حالی منتشر شده که پیش‌تر کمال خرازی، مشاور امور بین‌الملل رهبر جمهوری اسلامی، با تکرار مواضع اخیر خود در گفت‌وگو با شبکه الجزیره در خصوص برنامه هسته‌ای حکومت ایران اعلام کرد در صورت تهدیدات «دشمن»، تهران چاره‌ای جز تغییر «دکترین هسته‌ای» خود نخواهد داشت.

او روز یک‌شنبه ۲۳ اردیبهشت در جریان سخنرانی در همایش گفت‌وگوهای ایرانی-عربی در تهران گفت: «ما که دارای سلاح هسته‌ای نیستیم و فتوای رهبری در این خصوص هست. ولی اگر دشمن شما را تهدید کند، باید چه کار کنیم؟ ناچار می‌شوید در دکترین خود تغییر ایجاد کنید.»

خرازی پیش‌ از این و در روز ۲۰اردیبهشت در مصاحبه با شبکه خبری الجزیره گفته بود جمهوری اسلامی از «ظرفیت تولید بمب هسته‌ای» برخوردار است.

جمهوری اسلامی که از متحدان اصلی مسکو به شمار می‌رود، پیش‌تر پهپادهای انتحاری شاهد ۱۳۱ و شاهد ۱۳۶ را به روسیه ارسال کرده بود تا در جریان عملیات نظامی در اوکراین مورد استفاده قرار گیرند.

روزنامه وال استریت ژورنال روز ۱۶ شهریور گزارش داد با وجود هشدارهای غرب، جمهوری اسلامی محموله‌ای از موشک‌های بالستیک کوتاه‌برد را در اختیار روسیه قرار داده است.

به گفته مقام‌های غربی، این محموله شامل بیش از ۲۰۰ موشک بالستیک است.

از سوی دیگر، پایگاه خبری بیزنس اینسایدر گزارش داد موشک‌های بالستیک کوتاه‌بردی که جمهوری اسلامی اخیرا در اختیار روسیه قرار داده، به‌ اندازه‌ای که تهران ادعا می‌کند، دقیق نیستند.

بر اساس این گزارش که روز شنبه ۲۴ شهریور منتشر شد، دقت موشک‌های بالستیک ساخت ایران «سوال‌برانگیز» است، اما این موضوع بر روی تصمیم روسیه برای استفاده‌ از آن‌ها علیه اوکراین تاثیری نخواهد داشت.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

گفت‌وگوی ویژه
خبرها
گزارش روز با مجتبا پورمحسن
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها