یک منبع آگاه سوئدی و یک منبع در پلیس سوئد در گفت‌و‌گو با ایران‌اینترنشنال تایید کردند تهران پشت حملات مسلحانه هفته پیش به سفارت‌خانه‌های اسرائیل در شهرهای استکهلم و کپنهاگ است. این حملات هم‌زمان با حمله موشکی جمهوری اسلامی به اسرائیل انجام شدند.

به گفته منبع آگاهی که در جریان این پرونده قرار دارد و به شرط ناشناس ماندن با ایران‌اینترنشنال گفت‌وگو کرده، «جمهوری اسلامی از عوامل جنایتکار محلی برای انجام این اقدامات تروریستی علیه سفارت‌ها استفاده کرده» است و همچنان «تلاش برای حمله به توریست‌ها و مراکز یهودی و اسرائیلی در اروپا» را ادامه می‌دهد.

به گفته منبع پلیس سوئد نیز پلیس این کشور در تحقیقات اولیه درباره حمله اخیر به سفارت‌خانه اسرائیل در استکهلم، شواهدی از دخالت جمهوری اسلامی در این حملات را یافته است.

سپو، سرویس امنیت سوئد، احتمال دخالت جمهوری اسلامی در حملات به سفارت‌خانه‌های اسرائیل در استکهلم و کپنهاگ را مطرح کرده است و به گفته فردریک هالستروم، از مسئولان سپو، هر چند این ارتبط هنوز یک فرضیه است اما «انتخاب اهداف و روش‌های انجام حمله» نگاه‌ها را متوجه ایران کرده است.

سفارت‌خانه اسرائیل در استکهلم

منبع آگاه سوئدی با اشاره به دستگیری یک گروه از جنایتکاران در خرداد سال جاری که مسئول تیراندازی به سفارت اسرائیل در سوئد بودند، به ایران‌اینترنشنال گفت: «تحقیقات نشان داد که این گروه هم از سوی عوامل جمهوری اسلامی هدایت می‌شد.»

پس از آن حادثه، سپو هشدار داد دولت ایران اعضای باندهای خلافکار سوئدی را برای انجام اعمال خشونت‌آمیز علیه سایر گروه‌ها و افراد در سوئد استخدام می‌کند.

بنا بر اعلام سال گذشته سپو و موساد، گروه تبهکاری فاکستروت سوئد یکی از این گروه‌هاست که با توجه به بازداشت و نگهداری رئيس این گروه در ایران، به خدمت جمهوری‌اسلامی درآمده است و عملیاتی خرابکاری را به نیابت از تهران انجام می‌دهد.

منبع آگاه سوئدی با اشاره به این سوابق تاکید کرد «استخدام جنایتکاران برای انجام اقدامات تروریستی به نمایندگی از جمهوری اسلامی علیه هر کسی که به‌عنوان دشمن جمهوری اسلامی تلقی می‌شود»، یکی از روش‌های مورد علاقه تهران است.

به گفته این منبع، این روش «به جمهوری اسلامی امکان می‌دهد از اقدامات تروریستی فاصله بگیرد» و چنین رفتارهایی را «صرفا به‌ عنوان اعمال جنایی» نشان دهد، هرچند با وجود کاربرد این روش، نیروهای اطلاعاتی و امنیتی غربی تاکنون بارها موفق شده‌اند «اقدامات واسطه‌های جنایتکار را مستقیما به فرستندگان آن‌ها در ایران» مرتبط کنند.

حملات مسلحانه به سفارت‌خانه‌های اسرائیل

هفته گذشته‌ سفارت‌خانه‌های اسرائیل در سوئد و دانمارک هدف حملات مسلحانه قرار گرفتند.

در حمله اول در روز دو‌شنبه ۹ مهر در استکهلم، به سوی سفارت اسرائیل تیراندازی شد و در حمله دوم در ساعات اولیه روز چهارشنبه ۱۱ مهر در نزدیکی سفارت اسرائیل در مرکز کپنهاگ، دو انفجار گزارش شد.

با توجه به این‌که سفارت‌خانه‌های دیگری نیز در نزدیکی تقاطع خیابانی هستند که صدای انفجار از آنجا شنیده شد، پلیس دانمارک تایید نکرد که آیا سفارت اسرائیل هدف این انفجارها بوده یا خیر.

اما ساعتی پس از حمله، در بعدازظهر چهارشنبه، دو نوجوان ۱۶ و ۱۹ ساله سوئدی در ایستگاه قطار کپنهاگ دستگیر شدند که گفته می‌شود یکی از آن‌ها بلیت آمستردام خریداری کرده بود.

روز پنج‌شنبه، این دو به داشتن نارنجک دستی و نشان دادن آن‌ها در نزدیکی سفارت متهم شدند. آنان که خود را بی‌گناه اعلام کرده‌اند تا ۳۰ اکتبر باید در بازداشت بمانند.

در همین‌ حال، دادستان سوئد اعلام کرد این دو حمله در سوئد و دانمارک با یکدیگر مرتبط هستند.

سابقه حملات مشکوک به سفارت‌خانه اسرائیل در سوئد

این اولین بار هم نیست که حوادثی از این دست در نزدیکی سفارت‌خانه‌های اسرائیل در پایتخت‌های شمال اروپا رخ می‌دهد.

در ماه ژانویه، پلیس سوئد یک «شی خطرناک» را در خارج از سفارت اسرائیل در استکهلم پیدا و منهدم کرد.

در آن زمان، اولف کریسترسون، نخست‌وزیر سوئد گفت که وضعیت «بسیار جدی» است و قول داد نظارت بر سفارت اسرائیل و نهادهای یهودی را تشدید کند.

سوئد، ماه گذشته تهران را به هک کردن یک سرویس ارسال پیامک برای فرستادن ۱۵ هزار پیام به سوئدی‌ها با هدف «ایجاد شکاف در جامعه» و معرفی این کشور «به عنوان یک کشور اسلام‌هراس» متهم کرد.

سفارت جمهوری اسلامی در استکهلم با رد این اتهامات آن‌ها را «بی اساس» و «مضر برای روابط دو کشور» خواند.

واشینگتن‌پست هم در ۲۲ شهریور گزارش داد جمهوری اسلامی با تکیه بر شبکه‌های جنایتکار غربی به برنامه‌ریزی‌ اقدامات خشن علیه مخالفان خود در آمریکا و اروپا دست زده است.

این توطئه‌ها که شامل استفاده از باندهای تبهکار به‌ جای نیروهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی است، هشداری برای مخالفان حکومت محسوب می‌شود.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

گفت‌وگوی ویژه
خبرها
جهان‌نما
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها