ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، روز پنجشنبه اول آذر گفت که این کشور یک موشک بالستیک میانبرد مافوق صوت به تاسیسات نظامی اوکراین شلیک کرده است. او به غرب هشدار داد که مسکو میتواند به تاسیسات نظامی هر کشوری که از سلاحهایش علیه روسیه استفاده میشود، حمله کند.
اظهارات تند و هشداردهنده پوتین، آخرین نشانه از افزایش تنش بین غرب و روسیه در جنگ اوکراین است.
به گزارش رویترز، پوتین همچنین گفت که غرب با اجازه دادن به کییف برای حمله به روسیه با موشکهای دوربرد، درگیری در اوکراین را تشدید میکند و این درگیری در حال تبدیل شدن به یک درگیری جهانی است.
او افزود که روسیه در پاسخ به آنچه که آن را «اقدامات تهاجمی کشورهای ناتو علیه روسیه»، خواند، آزمایشهای رزمی سامانه موشکی مافوق صوت «اورشنیک» را انجام داده است.
پوتین گفت: «در واکنش به استفاده از تسلیحات دوربرد آمریکایی و بریتانیایی، در روز ۲۱ نوامبر سال جاری، نیروهای مسلح روسیه حمله ترکیبی به یکی از تاسیسات مجتمع نظامی-صنعتی اوکراین را آغاز کردند.»
او افزود: «در شرایط جنگی، یکی از جدیدترین سامانههای موشکی میانبرد روسیه آزمایش شد. در این مورد، یک موشک بالستیک مافوق صوت بدون کلاهک هستهای آزمایش شد.»
نیروی هوایی اوکراین رپیشتر در وز پنجشنبه اول آذر خبر داد که روسیه برای نخستین بار در جریان جنگ هزار روزه، یک موشک بالستیک قارهپیما را از منطقه آستاراخان به سوی این کشور پرتاب کرده است.
شلیک این موشک پس از حمله اوکراین به عمق خاک روسیه با موشکهای آمریکایی و بریتانیایی انجام گرفته است.
وزارت دفاع روسیه روز پنجشنبه اعلام کرد پدافند هوایی این کشور دو موشک کروز بریتانیایی «استورم شدو» (Storm Shadow) را که از سوی اوکراین شلیک شده بودند، سرنگون کرده است.
روز چهارشنبه ۳۰ آبان، اوکراین چندین موشک کروز «استورم شدو» را به سوی منطقه کورسک روسیه شلیک کرد.
یک روز پیش از آن هم اوکراین موشکهای دوربرد آمریکایی را به سوی روسیه پرتاب کرده بود.
مسکو اعلام کرده است استفاده از تسلیحات غربی برای حمله به عمق خاک روسیه، اقدامی جدی در راستای تشدید جنگ محسوب میشود.
پوتین همچنین گفت: «اگر از سلاح هایپرسونیک علیه اوکراین استفاده کنیم، به غیرنظامیان هشدار میدهیم.»
او افزود: «ما حق داریم از سلاح علیه اشیاء نظامی کسانی که از سلاح علیه ما استفاده می کنند استفاده کنیم.»
رییسجمهور روسیه تهدید کرد که «در صورت تشدید تنش، به طور متقارن پاسخ خواهیم داد.»
مقامات آمریکایی و بریتانیایی میگویند انتظار ندارند افزایش حمایت نظامی از کییف، مسیر جنگ را «بهطور بنیادین» تغییر دهند اما این تغییر در شرایطی انجام میشود که اوکراین در جنگی که نزدیک به سه سال به طول انجامیده، به طور فزایندهای در موضع ضعف قرار گرفته است.
به گفته تحلیلگران نظامی، این تغییر میتواند به اوکراین کمک کند موقعیت خود را در کورسک، که حدود سه ماه پیش و با اقدامی غیرمنتظره از روسیه گرفته شد، تقویت کند.
روز چهارشنبه خبرگزاری رویترز به نقل از پنج منبع آگاه از مواضع کرملین، گزارش داد که رییسجمهوری روسیه آماده گفتوگو با ترامپ درباره توافق آتشبس اوکراین است.
بر اساس این گزارش، مسکو هر گونه امتیاز بزرگ ارضی را رد میکند و اصرار دارد که کییف از خواست خود برای پیوستن به ناتو چشمپوشی کند.