نابرابری جنسیتی در درمان بیماری‌های قلبی؛ احتمال جراحی بای‌پس برای زنان نصف مردان است

جمعه ۱۴۰۳/۰۶/۱۶

نابرابری در مراقبت‌های بهداشتی، چالشی است که همچنان سایه سنگین خود را بر سیستم درمانی افکنده‌است. یک پژوهش تازه در بریتانیا، با بررسی وضعیت صدها هزار بیمار قلبی، تصویری نگران‌کننده از این واقعیت ارائه داده‌ است.

این مطالعه گسترده، شکاف‌های عمیقی را در نحوه درمان و مراقبت از بیماران بر اساس جنسیت، نژاد و وضعیت اقتصادی آشکار ساخته‌ است.

بر اساس گزارش تلگراف پژوهشگران به مدت یک دهه، بیماران مبتلا به ناراحتی‌های قلبی در بریتانیا را تحت نظر داشتند و تفاوت‌هایی را در ارائه خدمات درمانی بر اساس جنسیت، نژاد و وضعیت اقتصادی مشاهده‌ کردند.

تحقیقات جدید نشان داد که تبعیض جنسیتی در حوزه خدمات درمانی منجر به این شده‌ که احتمال انجام عمل جراحی بای‌پس قلب برای زنان مبتلا به بیماری‌های قلبی تقریبا نصف مردان باشد.

این مطالعه‌ با بررسی نزدیک به ۳۰۰ هزار بیمار مبتلا به ناراحتی‌های قلبی انجام شده، نابرابری‌های چشمگیری را در ارائه خدمات درمانی آشکار ساخته و نسبت به وجود «سوگیری‌های آگاهانه و ناآگاهانه» در این زمینه هشدار داده‌ است.

محققان دانشگاه بریستول، بیمارانی را که بین سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۹ میلادی به دلیل ابتلا به بیماری ایسکمیک قلبی و اختلالات دریچه‌ای قلب در بیمارستان‌های انگلستان بستری شده‌ بودند، مورد پیگیری و بررسی قرار دادند.

این گزارش که در وب‌سایت مجله «هارت» منتشر شده، نشان می‌دهد که احتمال انجام عمل جراحی بای‌پس عروق کرونر (CABG) برای زنان ۵۹ درصد کمتر از مردان است. همچنین، احتمال اینکه زنان تحت عمل جراحی دریچه قلب قرار گیرند، ۳۱ درصد کمتر از مردان است.

افزون بر این در این گزارش آمده که احتمال انجام چنین جراحی‌هایی برای افراد سیاه‌پوست تقریبا یک سوم کمتر از افراد سفید پوست است و مشخص شده‌ که بیماران با وضعیت اقتصادی بهتر، از شانس بیشتری برای دریافت خدمات جراحی برخوردارند.

آشکار شدن نابرابری‌ها

دکتر سونیا بابو-نارایان، متخصص قلب و عروق، اظهار داشت که پژوهشگران هنوز بر این باورند که زنان به طور معمول در سنین بالاتری نسبت به مردان دچار حمله قلبی می‌شوند.

قائم مقام پزشکی بنیاد قلب بریتانیا افزود: «این مطالعه نابرابری‌های موجود در دسترسی به جراحی قلب و تاثیر نامتناسب آن بر سلامتی زنان، سیاه‌پوستان و افرادی که از پیشینه اجتماعی-اقتصادی پایین‌تری برخوردارند را آشکار می‌سازد.»

دکتر بابو-نارایان افزود: «این پژوهش بار دیگر به نابرابری‌های دیرینه‌ای اشاره می‌کند که بیماران در طول مسیر درمانی خود با آن‌ها مواجهند. این نتایج باید به منزله هشداری جدی برای دولت جدید بریتانیا باشد تا این موارد را در تدوین برنامه‌های خود برای سیستم خدمات بهداشت و درمان ملی (NHS) در نظر بگیرد.»

او با اشاره به کمبود تنوع در میان پزشکان متخصص قلب و عروق، گفت: «حضور زنان و افرادی که از اقلیت‌های قومی بریتانیا هستند، در حوزه‌های تخصصی قلب و عروق و جراحی قلب، به‌ویژه در رده‌های ارشد، به طور چشمگیری کمتر است.»

شکاف جنسیتی در حمله قلبی

این مطالعه پس از آن انجام شد که گزارش‌ها حاکی از آن بود که روزانه دو زن به دلیل «شکاف جنسیتی در رسیدگی به حملات قلبی» جان خود را از دست می‌دهند، نابرابری‌ای که منجر به محرومیت زنان از مراقبت‌های پزشکی مشابه مردان می‌شود.

به گفته کارشناسان قلب و عروق، بیماران زن از یک «بی‌عدالتی هشداردهنده» رنج می‌برند، چرا که بسیاری از پزشکان همچنان بیماری‌های قلبی را عمدتا مشکلی مردانه می‌پندارند.

پژوهش‌ها نشان داده‌اند که احتمال دریافت تشخیص اولیه نادرست در زمان حمله قلبی برای زنان ۵۰ درصد بیشتر از مردان است، امری که منجر به افزایش خطر مرگ در زنان می‌شود.

همچنین یافته‌های این مطالعه نشان داد که زنان، افراد سیاه‌پوست و اقشار کم‌برخوردار جامعه که این درمان‌ها را دریافت کرده‌اند، با احتمال بیشتری طی یک سال پس از عمل جراحی فوت می‌کنند.

دکتر دومینیک ورورت از دانشگاه تورنتو گفت که این مطالعه «شکاف‌های احتمالی در دسترسی به خدمات درمانی» را آشکار می‌سازد و خواستار اقدامات لازم برای مقابله با «سوگیری‌های آگاهانه و ناخودآگاه» علیه گروه‌های مختلف جامعه شد.

او گفت: «برای نظام‌های بهداشتی، شناسایی نابرابری‌ها و بی‌عدالتی‌ها در دسترسی به مراقبت‌های جراحی قلب امری حیاتی است تا بتوانند تشخیص دهند کدام بیماران ممکن است نادیده گرفته شده‌باشند.»

پژوهشگران تاکید می‌کنند که نابرابری‌های مرتبط با ویژگی‌های جمعیت‌شناختی و اجتماعی-اقتصادی باید هرچه زودتر مورد توجه قرار گیرد و برطرف شود.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد
خبرها
اقتصاد و بازار

شنیداری

پادکست‌ها